Litteratur

 

VDer er ingen aktiviteter i literaturkredsen i øjeblikket

 

Sommeren 2016. Sidste sommer med familien Knausgård, som vi kender den, Karl Ove, Linda og deres fire børn.

’Om sommeren’ byder blandt meget andet på forfatterens refleksioner over livet som forfatter og midaldrende mand, om friheden og om mulighederne der lukker sig i takt med kroppens forfald. 

Sidehistorien om den ældre kvinde Johanne, som har forladt mand og børn for kærligheden, handler også om frihed og ikke mindst om skam. Denne historie væver sig fint ind i Knausgårds dagbogsskriverier om familiens liv på landet uden for Ystad. 

Hvad angår de encyklopædiske tekster om verden er der mange beskrivelser og ord, der opfylder enhver længsel efter sommer. Vandspredere, korte bukser, camping-pladser, sommernætter, sommerregn, regnorme, isterninger, hveps, grill og mariehøns og meget mere. Ud fra disse overskrifter beskriver og associerer forfatteren frit.

Linda har en meget lille rolle, hun er nærmest usynlig. Afskeden og beslutningen om deres skilsmisse dvæles der ikke ved. ”At det blev den sidste nat vi havde sammen, vidste ingen af os, men de næste to dage kom alt det der havde ligget mellem os, frem og vi fandt ingen anden måde at håndtere det på end at gå fra hinanden. Det gør stadig ondt at tænke på at vi var sammen denne nat (…). Så kommer sensommeren og blommerne ”og skallen er læderagtig og smagen bittersød, og intet materielt i denne verden ligner mere minder end netop det”.

Er udkommet som bog og e-bog.

Onsdag den 27. september og vi taler om

Mette Pryds' bog "Folkets skønhed"

Gennerelt.

Er du til gode romaner, og har du lyst til at snakke med andre om det, d

u har læst? Så er det her måske noget for dig:

 I præsteboligen mødes vi i en litteraturkreds den sidste onsdag i måneden fra kl. 10 – 12.

 Tanken er at samles og diskutere de dybder i livet, som udfoldes i store fortællinger. Alle er frie til at give deres besyv med.

 Da vi ikke har et dansk bibliotek her på Kysten, må deltagerne være forberedt på selv at skulle anskaffe sig de bøger, der vil blive læst.

Eksempel:

Onsdag den 26. februar kl. 10 i præsteboligen:

Christian Jungersens roman ”Du forsvinder”

 

 

På en ferie oplever Mia, at hendes mand opfører sig ekstremt og irrationelt. Man opdager en hjernesvulst, som påvirker Frederiks personlighed og impulskontrol. Alfahannen Frederik, tidligere succesfuld skoleleder, skifter fuldstændig identitet og bliver et behovsstyret individ uden samvittighed, afsløret i et stort økonomisk bedrager. Er det hjernesvulsten eller Frederik, der er skyldig i underslæb? Hvis de tre lykkeligste år af ens ægteskab har været med en hjerneskadet mand, ville du da helst have en hjerneskadet monogam mand eller en rask, men fraværende og utro mand? Et ulykkeligt moralsk dilemma for Mia.

 Hvornår man er sig selv? Styres vi af en fri vilje og kan vi altid stilles til ansvar for vores handlinger? Eller er det hele måske bare neurologi? Jungersen har noget på hjerte og formår at gøre livets store dilemmaer til virkelighed for almindelige mennesker. Samtidig skildrer han det smukke og det grumme ved mennesket side om side på en troværdig måde.