Glasmalerierne

 

Glasmalerierne i Margrethekirken er skabt af den franske billedkunstner Pierre Auzias.

1 Korvindue

I det lille prædikestolsbillede har Pierre Auzias malet en engel, som går foran den flygtende familie i højre side af alterbilledet.

2 Gyldent

Det første store vindues farve er gult, gylden og hvidt – billede på det lys, der kommer fra Gud selv. I det fjerde århundrede begyndte man at male glorier i sine afbildninger af Jesus. Det var for at fortælle, at Gud var som solens lys. Senere afbilledes også apostlene med glorie. Guld, gyldent og hvidt er derfor festens og glædens farver, som bruges på de store højtidsdage, juledag og påskedag og tiden mellem påske og pinse.

Påskedag er lammets sejr, som ses i det tredje vindue. Lammet er et Kristussymbol og fortæller om et menneske, som satte livet til for en sandhed og en kærlighed og som sejrede. Derfor er det et lam med sejrsfane, selvom om underlaget er det bloddryppende alter fra fortidens uhyggelige ofringer.

 

3 Violet

Det næste vindue har farven violet. Fordi violet med sit blå indhold altid fører noget mørke med sig, er violet blevet bodens og alvorens farve. Violet bruges derfor i hele fastetiden samt i adventstiden.

 Pierre Auzias har her gengivet båden som er billede på den kristne kirke og på menneskelivet og det sammenhold, der gør sejladsen mulig med Guds kærlighed som kompas. Så der kan findes balance og ro selv midt i kaos, ligesom da Jesus stilnede stormen på søen.

4 Grøn

Grøn er farven for vækst fra forår hen over sommer til høst, og derfor er grøn håbets farve. Det er kirkens hverdagsfarve. Hele tiden fra påske henover sommer til efterår er den liturgiske farve i kirken grøn.

 I den grønne farve har Pierre Auzias indsat nøglen, som egentlig symboliserer Peter, der får overdraget himmerigets nøgler. I protestantisk sammenhæng er nøglen billede på, at mennesker åbnes for en forståelse for Gud. Først når vi ser livet som større end os selv, vokser svi om mennesker. Den grønne vækst er liv.

5 Rød

Rød er i kirkens historie først og fremmest ildens og kærlighedens farve, fordi Helligånden kom som ild på Pinsedagen.

Rød bruges derfor i pinsen, men bruges også på St. Stefans dag i julen, fordi Stefanus blev den første martyr. Rød er også blodets farve.

Pierre Auzias har valgt at tegne symbolet for tro, håb og kærlighed. Korset i symbolet udtrykker troen, ankeret er håbet og hjertet er naturligvis kærligheden. Så bliver da tro, håb og kærlighed, som Paulus siger i Kærlighedens Højsang.

Tro, håb og kærlighed er motto for Margrethekirken, sådan som det ses i kirkens hjemmesidelayout.